Europæiske banestier:


Klik på ønsket land, eller scroll ned ad siden for overblik over eksempler på banestier i Europa.


Flere europæiske lande heriblandt Tyskland, Luxembourg, Sverige og Belgien oplever i disse år et sandt boom i cykelturismen takket være en satsning på et vidt forgrenet naturstinet af generelt høj kvalitet på nedlagte banestrækninger og langs flodlejer. Achim Bartoscheks side Bahntrassenradeln.de er den største ressource om europæiske banestier og selvom det største fokus ligger på tyske banestier, kan siden varmt anbefales som kilde til planlægning af cykelferier i Europa.

For at give indtryk af kvaliteten på banestier rundt i Europa og som inspiration findes der på Railtrails.dk fotogallerier fra udvalgte banestier i Europa:

Luxembourgs mest anbefalelsværdige banesti er anlagt på den gamle smalsporsbane Echternach-Luxembourgs tracé. De knap 50 km. byder på meget afvekslende landskaber, historiske byer og en metropol.

> Luxemburg - Echternach-Luxembourg

Der er anlagt banesti på den gamle jernbane langs Sauerfloden fra Wasserbillig til Echternach.

> Luxemburg - Wasserbillig-Echternach


Spektakulært syn fra banesti nord for Wasserbillig i Luxembourg.

Tyskland: I den tyske delstat Hessen findes den gennemgående skiltede og over 250 km. lange "BahnRadweg Hessen", der er sammensat af af en række bilfri og gennemgående asfalterede banestier. Enkelte stræk foregår på mindre befærdede alm. landeveje. Der er formentlig tale om eet af de bedst gennemførte banestiprojekter i Europa, hvad angår stiernes kvalitet, skiltning og faciliteter langs ruterne. Højdepunktet på ruten er "Milseburgradweg" Fulda-Hilders, der bl.a. byder på Europas længste cykeltunnel.

"Kegelspielradweg" fra Hünfeld til Wenigentaft er ganske vist ikke en del af BahnRadweg Hessen men er bestemt et besøg værd, hvis man alligevel er afsted på de kanter.

Cykelmedtagning i regionaltog i Hessen er gratis og f.eks. langs "Vulkanradweg" er der shuttlebusser med cykelmedtagning, specielt med tanke på cykelturister, der har brug for et lift. En cykelferie i Hessen kan varmt anbefales og selvom der findes enkelte banestiperler i Danmark, er det et område, hvor vi halter langt bagefter vore naboer i syd, hvilket er en skam når Danmark tidligere har været kendt som cyklistforegangsland.

> Tyskland - Bad Hersfeld-Schenklengsfeld
> Tyskland - "Milseburgradweg" Fulda-Hilders
> Tyskland - Bad Salzschlirf-Schlitz-Queck
> Tyskland - "Vulkanradweg" Lauterbach-Stockheim-(Altenstadt)
> Tyskland - "Kegelspielradweg" Hünfeld-Wenigentaft

Link til den officielle side om BahnRadweg Hessen

Delstaten Rheinland-Pfalz udmærker sig med et vidt forgrenet net af banestier og bilfri naturstier langs floder. Her er der mulighed for at nyde den storslåede natur og byer med masser af kulturhistorie i fred og ro på cykel- eller vandreferie.

> Tyskland - Daun-Wittlich-Lieser
> Tyskland - St.Vith (Belgien) - Prüm
> Tyskland - Blankenheim-Ahrdorf
> Tyskland - "Kalkeiffelradweg" Ahrdorf-Bolsdorf
> Tyskland - "Ruwer Hochwaldweg" Trier-Hermeskeil
> Tyskland - Wasserbilligerbrück-Bitburg


Banestitunnel ved Daun, Tyskland.


Der bor flagermus i tunnellen!

På den nordtyske ø Sild (på tysk: Sylt) er der anlagt banesti på den gamle smalsporede øbane, der gik fra fra Hörnum i syd via hovedbyen Westerland og til øens nordspids List, hvorfra der er færgeforbindelse til Rømø:
> Tyskland - Westerland-List

Sverige: Den knap 100 km. lange svenske banesti "Klarälvsbanan" går fra Karlstad og nord på til Hagfors. Gennemgående asfalteret og bilfri er det en sti i topklasse. Stien forløber i flere stræk langs Klarälven og går derudover igennem et typisk svensk øde og fredfyldt skovlandskab.

> Sverige - Karlstad-Hagfors

Göteborg-Särö banestien giver en fantastisk mulighed for at køre helt ud til Skærgårdens kystlinie uden generende biltrafik.

> Sverige - Göteborg-Särö

Den 50 km lange skinnecykelrute fra Bengtsfors til Årjäng går igennem det naturskønne Dalsland med typisk svensk skov, sø- og klippelandskab. Området byder desuden på muligheder for kanosejlads, badning, kanalrundfarter, veterantog og gode vandreruter.

> Sverige - Bengtsfors-Årjäng

Belgien: Den godt 25 km. lange banesti fra Trois-Ponts til Waimes går igennem et meget naturskønt område i Valonien i Belgien og slutter i den tysktalende del af Belgien i Waimes (Weismes i tysk tid.) Herfra er der videre forbindelse mod syd mod St.Vith og nord videre ind i Tyskland ad bilfri banestier.

> Belgien - Trois-Ponts - Waimes

> Belgien - Waimes - St.Vith